De in 1994 opgerichte Stichting Bedrijfsgeschiedenis stelt zich ten doel wetenschappelijke belangstelling te wekken voor bedrijfs- en ondernemersgeschiedenis en de studie daarvan te bevorderen. Daartoe organiseert de Stichting Bedrijfsgeschiedenis contactbijeenkomsten en studiebezoeken en stimuleert zij de onderlinge uitwisseling van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

De Stichting Bedrijfsgeschiedenis wil een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Niet alleen wetenschappers en archivarissen/historici werkzaam bij bedrijven zijn welkom. Iedereen met belangstelling voor het verleden van het Nederlandse bedrijfsleven zal zich in de Stichting thuis voelen. Daarnaast bevat het begunstigersbestand van de Stichting (oud-) ondernemers. De interactie tussen deze verschillende ‘bloedgroepen’ vormt een van de aantrekkelijke aspecten van het begunstigerschap van de Stichting. De Stichting heeft een belangrijke netwerkfunctie voor iedereen die belangstelling heeft voor bedrijfshistorisch onderzoek en het verleden van het Nederlandse bedrijfsleven.
Twee keer per jaar organiseert de Stichting Bedrijfsgeschiedenis een studiebijeenkomst. Een van die jaarlijkse bijeenkomsten vindt plaats in een academische omgeving. Lezingen en discussies over nieuw onderzoek en relevante bedrijfshistorische thema’s of presentaties van nieuw bronnenmateriaal kunnen daarbij op het programma staan. Daarnaast zijn de donateurs van de Stichting jaarlijks te gast bij een onderneming. Naast inleidingen en voordrachten worden de begunstigers in de gelegenheid gesteld de werkvloer te betreden, de techniek te bewonderen of zich te verbazen over de wijze waarop iets wordt geproduceerd. In de loop der jaren zijn diverse bedrijven bezocht en hebben de begunstigers onder andere een papierfabriek, een jeneverstokerij, een suikerfabriek en een baggerbedrijf van binnen kunnen zien. Ook ABN AMRO, Rabobank, Luchthaven Schiphol en multinational Unilever ontvingen de Stichting.
Dus: heeft u belangstelling voor de geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven, wilt u deelnemen aan interessante en inspirerende studiedagen of wilt u in contact komen met mensen die uw belangstelling voor bedrijfsgeschiedenis delen, meld u dan aan.
Het bestuur van de Stichting Bedrijfsgeschiedenis is als volgt samengesteld:

Peter Glebbeek (voorzitter) is werkzaam als senior-adviseur bij DOCFactory, een bureau dat gespecialiseerd is in de uiteenlopende aspecten van archief- en informatiemanagement. Peter is van oorsprong middeleeuws historicus, met als specialisatie archief. De overstap naar het bedrijfsleven met als specialisatie bedrijfs(historische) archieven was desondanks snel gemaakt. Peter is van 2001-2013 werkzaam geweest bij Douwe Egberts, waar hij onder meer betrokken was bij het beheer van het bedrijfshistorisch archief. Momenteel is Peter werkzaam als senior adviseur bij DOCFactory, waar hij zich onder meer bezig houdt met bedrijfshistorische projecten.

Lieve-Lotte Groeneweg (penningmeester) studeerde Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie. Tijdens haar afstudeerstage bij het Heritage Center van Douwe Egberts deed zij onderzoek naar de rijke theegeschiedenis van het bedrijf, van het allereerste theemerk in 1753 tot het huidige Pickwick. Hierna behaalde zij haar master Architectuurgeschiedenis, waarbij haar liefde voor industriële architectuur en erfgoed verder verdiepte. Momenteel werkt Lieve-Lotte als beleidsmedewerker erfgoed bij de gemeente Dijk en Waard, waar zij zich inzet voor het behoud van waardevol erfgoed.

Christiaan van Bochove (secretaris) is universitair hoofddocent economische en sociale geschiedenis bij Universiteit Utrecht en is gespecialiseerd in de financiële geschiedenis van de (vroeg)moderne tijd. Zijn onderzoek richt zich op hoe financiële markten functioneerden daar waar mensen geen toegang hadden tot moderne banken.

Ries Roowaan (bestuurslid) is historicus en architectuurhistoricus. Hij was werkzaam aan universiteiten in Duitsland, Engeland en Nederland en aan de bedrijfshistorische afdeling van ABN AMRO. Ries is de auteur van A Business Case for Business History. How Companies can profit from their Past (Amsterdam, 2009).

Joke Korteweg (bestuurslid) is maritiem historicus. Via haar eigen bedrijf Korteweg Maritiem Historisch Onderzoek doet ze onderzoek- en schrijfwerk op het gebied van de maritieme geschiedenis, met als specialiteit scheepsbouw, offshore en waterbouw in met name de negentiende en twintigste eeuw. Het werken met bedrijfsarchieven vormt een belangrijk onderdeel van dit werk.