Stichting Bedrijfsgeschiedenis

Nieuwsbericht

SBG-excursie naar Veghel Noordkade 24 mei

De Stichting Bedrijfsgeschiedenis (SBG) heeft het genoegen u op 24 mei 2019 te mogen uitnodigen  voor een niet-alledaagse excursie, die u naar de CHV Noordkade in het Noord-Brabantse Veghel brengt. Veghel is de bakermat van vele (familie)bedrijven, als FrieslandCampina, Jumbo, Sligro, Maison van den Boer, Hutten, Vanderlande en Agrifirm; de vestigingsplaats van verschillende Marsbedrijven.

Veghel staat bekend om zijn grote mengvoedersector, iets wat in het straatbeeld nog duidelijk terug te zien is aan de hand van meerdere silocomplexen. Een van de meest prominente is de CHV Noordkade, gelegen aan de haven. Ooit het centrum van de aan-, door- en afvoer van veevoer, nu thuishaven voor diverse organisaties die zich richten op kunst, food, cultuur en vrijetijdsbesteding.

CHV Noordkade is de bekroning van het levenswerk van de Veghelse bouwondernemer Stefan van de Ven, die al in zijn jeugd begeesterd raakte door de mogelijkheden die het complex biedt en er ook in slaagde om vele mensen en organisaties te besmetten met zijn visie richting de toekomst voor dit complex.

Wie de website van het complex, bereikbaar via https://www.chvnoordkade.nl/, bezoekt, wordt overstelpt door wat allemaal aangeboden wordt. Zo zijn er een bioscoop, theater, meerdere horecavestigingen, een brouwerij, een koffiebranderij, escape room. Ook is er een grote vestiging van de Jumbo en sinds kort heeft de Jumbo Food College zijn deuren geopend.

Kortom, een prachtige locatie, echt Erfgoed voor de Toekomst, met overigens nog een leuke twist. Welke dit is, komt u natuurlijk te weten tijdens de excursie!

Het programma op 24 mei ziet er als volgt uit:

13.00 uur Ontvangst koffie/ thee
13.30 uur Tweegesprek/ Duopresentatie Stefan van de Ven en Rupert Parker Brady
14.15 uur Remko de Lange over Vanderlande, 70 jaar geleden opgericht
14.45 uur Frenk van den Berg over Hutten, 90 jaar geleden opgericht
15.15 uur Rondleiding Noordkade en bezoek aan museum SIEMei
16.30 uur Borrel

Het programma vangt aan met een tweegesprek tussen Stefan van de Ven met Rupert Parker Brady, retaildeskundige. In dit gesprek vertelt Stefan over zijn grote passie, de Noordkade. Zie voor nadere informatie deze documentaire: http://bit.ly/VeghelSBG.

Vervolgens komen twee Veghelse bedrijven aan het woord, die dit jaar een jubileum vieren en ons een doorkijkje bieden naar hun geschiedenis. Vanderlande, 90 jaar geleden opgericht, begon ooit als machinefabriek en  is inmiddels marktleider in logistieke procesautomatisering op onder meer luchthavens. Hutten, 70 jaar opgericht als bakkerij, is gegroeid tot bedrijfscateraar met Vanderlande als eerste klant.

Na de presentaties kunt u het complex onder begeleiding verkennen, waarbij u de keuze krijgt uit 3 mogelijkheden:

A – rondleiding door het museum van Siemei, waarin u kunt genieten van allerlei apparaten en machinerieën die door vrijwilligers worden onderhouden. Wat te denken van een ouderwetse brandweerauto? Ook heeft men een heuse spoorbrug in beheer genomen.

B – rondwandeling over het Noordkade complex. Neem een kijkje op het terrein en in de verschillende gebouwen die hiervan deel uitmaken.

C – combinatie van A en B. U krijgt het beste van beide rondleidingen gecombineerd in één combinatierondgang.

Vanzelfsprekend volgt een afsluitende borrel.

Hoe neemt u deel?
Graag vernemen wij uiterlijk 12 mei of u wilt deelnemen aan deze excursie en van welke rondleiding u gebruik wenst te maken. LET OP: de capaciteit is beperkt!

Deelname is voor leden van de Stichting Bedrijfsgeschiedenis en Vereniging Bedrijf & Historie gratis. Niet-leden betalen 25 euro.

Voor aanmeldingen en meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Glebbeek via glebbeek@gmail.com.

Route
De Noordkade is op meerdere manieren eenvoudig te bereiken; hiertoe verwijzen wij u naar de volgende link: https://www.chvnoordkade.nl/verhuur/route-chv-noordkade.

Op aanvraag proberen wij een pendel op te zetten tussen de bushalte en de Noordkade. Wij verzoeken u dit kenbaar te maken in uw reactie op deze uitnodiging.

 

De sprekers

Stefan van de Ven
Als directeur van Bouwbedrijf Van de Ven kocht Stefan het industriele CHV-terrein aan de Veghelse haven in 2008, later participeerde de provincie en gemeente in Noordkade met het Masterplan Tweede Stadscentrum voor Veghel. Het verdienmodel: cultuur en food. Stefan wierp zich als een missionaris voor een creatieve hotspot in de bakermat van de voedingsmiddelenindustrie. Noordkade huisvest een Jumbo Foodmarkt, proeffabriek, dansschool, theater, bioscoop, restaurant en evenementenhallen. Een hotel staat op stapel. Men verklaarde hem voor gek, het zou véél te groots zijn voor Veghel…inmiddels heeft Stefan zijn criticasters de mond gesnoerd.

 

Rupert Parker Brady
Rupert Parker Brady is directeur van Retaildenkers en auteur van diverse boeken over retail, waaronder de bestseller ‘Mijn naam is Karel van Eerd en ik bewijs dat het wèl kan’, over de oprichter van het Veghelse familiebedrijf Jumbo Food Group.

Hij schreef al eerder met groot enthousiasme over de Noordkade: http://bit.ly/VeghelRetailtrends.

 

 

Vanderlande(70 jaar) – van machinefabriekje tot wereldmarktleider
Vanderlande werd opgericht in Veghel in 1949 door Eddie van der Lande. Vanderlande was een familiebedrijf, bestaande uit een machinefabriek en constructiewerkplaats. Men produceerde machines voor weefgetouwen, installaties voor de productie van gasflessen, kranen, hijstoestellen, transportsystemen (zoals steekwagentjes) voor olievaten en dergelijke. Na verloop van tijd ging men de nadruk leggen op interne transportsystemen. Vandaag de dag is Vanderlande wereldmarktleider in efficiënte logistieke procesautomatisering op luchthavens en voor pakketdiensten. De onderneming is tevens een toonaangevende leverancier van deze procesautomatisering voor distributiecentra  en biedt werk aan circa 6.000 mensen met een jaaromzet van 1,4 miljard euro.

Remko de lange heeft 26 jaar Vanderlande werkervaring en is werkzaam bij Corporate Development, waarbij hij direct aan de CEO rapporteert.

Hutten – echt van betekenis zijn
Het familiebedrijf Hutten begon 90 jaar geleden aan de Veghelse Molenstraat als bakkerij/ kruidenierswinkel. Jan Hutten breidt zijn bakkerij uit met een eetsalon, die onder zijn zoon Piet verder groeit met een cateringtak. Onder Bob, zoon van Piet, focust het bedrijf zich in toenemende mate op bedrijfscatering, met als eerste opdrachtgever Vanderlande. Vandaag de dag biedt het bedrijf werk aan 2.000 mensen.

 

De rondleiders

De Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) beschikt op de CHV Noordkade over een museum, waarin zij uiteenlopende voorbeelden toont van die industriële en ambachtelijke bedrijvigheid uit de Meierij. De collectie loopt uiteen van letterzetmachines, houtverspaanders en een dragline, tot oude telefoontoestellen,  gereedschappen en een lintzaagmachine. Ook zijn er een eigen werkplaats en smederij, waar de vrijwilligers van SIEMei oude machines en materialen opknappen.

SIEMei verzorgt daarnaast rondleidingen door het museum en over het terrein van CHV Noordkade.