Stichting Bedrijfsgeschiedenis

Nieuwsbericht

Extra webinar 18 november 16:00: Het Friese Nooitgedagt

Op woensdag 18 november om 16.00 uur organiseert SBG een extra webinar onder de titel “Het verhaal achter Nooitgedagt – een uniek bedrijf in een unieke stad“.

Aanleiding voor het organiseren van het webinar is het verschijnen van het boek Nooitgedagt – Icoon van de Friese maakindustrie 1865-2003, waarin Telegraaf journaliste Yteke de Jong de geschiedenis van het bedrijf Nooitgedagt beschrijft. De Jong komt oorspronkelijk uit de streek rond IJlst en maakte na een loopbaan bij PWC de overstap naar de journalistiek. Zij verslaat namens De Telegraaf onder meer de laatste ontwikkelingen rond KLM.

Nooitgedagt is vooral bekend geworden vanwege de uitstekende schaatsen die werden gemaakt, maar maakte ook kinderspeelgoed en houtbewerkingsgereedschap. Nooitgedagt was gevestigd in het stadje IJlst en daar een factor van betekenis. Zo schalde de fabriekssirene dagelijks door het stadje, waardoor de IJstenaren altijd wisten hoe laat het was. De oude fabrieksschoorsteen van Nooitgedagt was een herkenningspunt tot ver in de omgeving.

Het webinar wordt ingeleid door Jan Tabak, historisch kenner van IJlst en schrijver van het boek IJlst, meer dan duizend jaar scheeprijk – 750 jaar stadsrechten, scheepsbouw en handel in IJlst. In welke context is Nooitgedagt in de 19e eeuw ontstaan? Hoe uniek was bedrijf en stad? Tabak woont sinds 1978 in Friesland en is van oorsprong onderwijzer. Hij is voorzitter van de Vereniging van Stadsbelang en medeoprichter en eerste voorzitter van de Stichting Nooitgedagt.

Na afloop van de presentaties wordt van beide boeken 1 exemplaar verloot onder de deelnemende donateurs.

Deelname
Wederom wordt de bijeenkomst als webinar aangeboden. Dat betekent dat u gewoon vanuit huis deel kunt nemen, zolang u over een computer met internetverbinding en speakers of oordopjes beschikt. Het webinar zullen we via zoom aanbieden en duurt 1 uur. Wilt u deelnemen? Stuurt u aub een mail naar Joep Schenk (j.schenk@uu.nl) voor de deelnemerscode. Donateurs van SBG hebben inmiddels de code ontvangen.