Stichting Bedrijfsgeschiedenis

Nieuwsbericht

Voorjaarsbijeenkomst 29 juni: Makelaars in kennis

De studiemiddag duikt in de (bedrijfs)geschiedenis van de leveranciers van Universiteitsbibliotheken: het (wetenschappelijke) boeken- en tijdschriftenvak. Het oprukken van Open Access publishing heeft deze bedrijfstak de afgelopen jaren compleet op zijn kop gezet. Maar hoe zat dat in de twintigste eeuw?

Het is weer zover. SBG nodigt u graag uit voor de SBG voorjaarsbijeenkomst op woensdag 29 juni!

Ditmaal zijn we welkom in de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht. De Universiteitsbibliotheek is niet alleen een architectonisch hoogtepunt in het Utrecht Science Park, maar beheert ook een indrukwekkende boekencollectie van meer dan 4.000.000 exemplaren én de Bijzondere Collecties met handschriften, zeldzame boeken en kaarten. Het gebouw werd door de Nederlandse architect Wiel Arets ontworpen, opende in 2004 en werd in het daaropvolgende jaar bekroond met de Rietveldprijs.

Hoewel er inmiddels wel wat onderzoek is gedaan naar individuele (wetenschappelijke) uitgevers bestaat er nog grote onduidelijkheid over de evolutie van de rol en bijdrage van deze ‘makelaars in kennis’ in de twintigste eeuw. Dit terwijl juist de omvang van deze markt een explosieve groei kende.

De studiemiddag duikt in de (bedrijfs)geschiedenis van het (wetenschappelijke) boeken- en tijdschriftenvak en hoopt een antwoord te krijgen op de vraag: welke competenties van deze ‘makelaars in kennis’ waren onmisbaar voor een efficiënte verspreiding van (wetenschappelijke) literatuur in deze wel heel turbulente eeuw?

De middag trapt af met een lezing van Bram Bouwens over zijn zojuist verschenen boek: Makelaars in kennis. De geschiedenis van Swets & Zeitlinger, 1901-2014 (Amsterdam University Press 2022)Hierin vertelt hij ons hoe het Nederlandse familiebedrijf Swets & Zeitlinger uitgroeide tot een toonaangevende multinational in de handel in wetenschappelijke boeken en tijdschriften. Vervolgens neemt Marijke Huisman ons mee in de geschiedenis van het Centraal Boekhuis. Aan de hand van haar boek, Collectief in boeken. 150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak (Boom 2021) belicht Huisman de ontwikkelingen in de boekenmarkt en het Nederlandse boekenvak.

Deelname
Wilt u deelnemen aan het programma? Stuurt u alstublieft een mail aan Joep Schenk: j.schenk@uu.nl

Programma
14:30 deuren open
15:00 welkomstwoord
15:05 Bram Bouwens: Swets & Zeitlinger: handelaars in de wetenschappelijke tijdschriftenmarkt 1901-2014
15:25 Wence Swets: Een telg uit het familiebedrijf Swets & Zeitlinger
15:40 Marijke Huisman: Centraal Boekhuis een eeuw handel in het boekenvak
16:05 Vragen en antwoorden
16:15 Rondleiding Uni Bieb
17:00 Borrel
18:00 Einde bijeenkomst

Bereikbaarheid
https://www.uu.nl/universiteitsbibliotheek-utrecht-science-park