Stichting Bedrijfsgeschiedenis

Nieuwsbericht

Najaarsbijeenkomst 8 december Nederlandse retail in transitie

Vrijdag 8 december organiseert SBG een studiemiddag over de huidige problematiek in de retail. Er lijkt namelijk nogal wat aan de hand in het Nederlandse retail landschap. Grote spelers zoals V&D verdwijnen, nieuwe spelers zoals Hudson’s Bay springen als paddestoelen uit de grond, terwijl de Bijenkorf zich door nieuwe strategieën tamelijk goed weet te handhaven. En dit alles terwijl de consumenten steeds vaker hun weg weten te vinden naar internetwinkels en winkelstraten leeg komen te staan.

Studiemiddag
SBG behandelt deze problematiek vanuit een bedrijfshistorisch perspectief. (SBG-lid) Philippe Hondelink zal spreken over zijn studie naar de opkomst en teloorgang van de V&D, oud-CFO Bijenkorf, CEO Hema en CEO V&D John van Nuenen spreekt over zijn jarenlange ervaring in de Nederlandse retail sector en historicus Wilbert Schreurs spreekt over zijn nog te verschijnen studie over Thuiswinkel.org, een geschiedenis van de Nederlandse e-commerce. Archivaris Mirjam Schaap toont ons intussen enkele bijzondere stukken uit het historische V&D archief.

Locatie
De middag vindt plaats in het Stadsarchief Amsterdam. Het stadsarchief is gelegen in het prachtige gebouw De Bazel (naar zijn ontwerper Karel de Bazel) waar oorspronkelijk de Nederlandsche Handelsmaatschappij en later ABN gevestigd was. Onder de vijftig kilometer archiefmateriaal dat het Stadsarchief beheert zit ook het V&D archief. De Bazel is met het OV uitstekend bereikbaar.

Programma
14:00 – 14:30 Koffie en thee in het Stadsarchief Café De Bazel
14:30 Verplaatsen naar Het Bodenplein op de tweede verdieping via het centrale trappenhuis
14:40 Korte inleiding door de voorzitten van SBG
14:45 – 15:15 Philippe Hondelink over V&D
15:15 – 15:45 Mirjam Schaap toont bijzondere archiefstukken van V&D
15:45 – 16:00 Wilbert Schreurs over e-commerce
16:00 – 16:30 John Van Nuenen over zijn ervaringen als CEO van V&D & Bijenkorf
16:30 – 17:00 Vragen en discussie
17:00 Borrel op het Bodenplein

Deelname
Deelname is voor SBG leden uiteraard kosteloos. Meldt u zich alstublieft aan bij Joep Schenk via j.schenk@uu.nl